Ortopedia si traumatologia

Ortopedia si traumatologia este stiinta-arta sau arta-stiinta al carui obiect este prevenirea diagnosticarea si tratamentul afectiunilor aparatului locomotor. Ortopedia studiaza si trateaza defectele congenitale, bolile generative si inflamatorii in stadiu de protezare, tumorile, infectiile vaselor si articulatii. Traumatologia studiaza si trtaeaza afectiunile aparatului locomotor cauzate de accidente: entorse, luxatii, rupturi musculare, tendinoase, fracturi.

 

Tratamentul de ortopedie si traumatologie este:
  • tratament de ortopedie si traumatologie conservator: reducerea fracturilor, luxatiilor si contentia oaselor si articulatiilor in pozitii fiziologice pentru cicatrizarea diferitelor defecte(calusul osos este cicatricea osoasa); medicatie, recuperare.
  • tratament de ortopedie si traumatologie chirurgical:
  • de reconstructie a diferitelor structuri: osteo-artro-sinteza diferitelor fracturi si luxatii in focar inchis sau deschis; endoprotezarea diferitelor articulatii(sold, genunchi, umar, cot, glezana) fiind sansa celor cu boli raumatismale in stadiul in care articulatiile le sunt distruse – aceasta tehnologie chirugicala redandu-le viata  reinserandu-i in societate.
  • de amputatie