Nasterea este un traumatism inimaginabil:

Practic din locul unde copilul sta la caldura, nu respira fiindca primeste oxigenul de la mama, nu se hraneste pentru ca substantele nutritive le primeste de la mama, nu numai ca ia totul de la mama dar o mai si intoxica saraca cu deseurile lui, se trezeste brusc expulzat(impins, inghesuit, lovit printr-o stramtoare, la nasterea naturala), privat brusc de oxigen, intr-un mediu „ostil”. La inceput trebuie sa traga aer in piept, sa faca fata durerii umplerii sacilor pulmonari cu aer apoi sa respire(inclusiv sa transporte oxigen si sa apara noua respiratie celulara). Urmeaza frigul iar pentru a se incalzi trebuie sa tremure, sa-si ajusteze termoreglarea si apoi(ca sa il cize pe unul din ilustrii mei profesori Federica Magliani): vine un idiot care il injunghie in burta(taierea cordonului ombilicar). Abia de acum esti pe contul tau, trebuie sa-ti reglezi temperatura, sa respiri, sa mananci, sa asimilezi, sa te misti. Asta, in cazul nasterii obisnuite, normale.Dar inchipuiti-va in nastere laborioasa, prelungita in care mai trebuie aplicat si forceps…

Deci dupa nastere, copilul trebuie dus la un osteopat pentru a depista si corecta disfunctiile osteopatice. Evident defectele genetice, osteopatul nu poate decat ameliora. Practic examenul si tratamentul osteopatic la nastere este obligatoriu.

SFAT PENTRU MAME: „Babele” faceau bine cand infasau copilul ca o „mumie”. Acestea faceau de fapt osteopatie infantila. Imediat dupa nastere, copilul obisnuit intr-un spatiu restrans in contact intim cu uterul matern este incapabil  sa-si managerieze libertatea brusc capatata. Asa ca faptul ca este infasat strans da sentimentul de siguranta, va fi cuminte atunci cand este infasat si strans la pieptul matern. De asemenea, mama brusc eliberata de sarcina are tendinta la ptoza viscerala. De aceea, si ea trebuie strans bine abdomenul cu fesi sau brauri late. in primele 90 zile de la nastere si trebuie sa faca gimnastica hipotensiva. Dupa nastere si mama si pruncul au nevoie de consult si tratament osteopatic.